De praktijkondersteuner is een HBO opgeleide verpleegkundige met uitgebreide kennis van diabetes, copd, hart-en vaatziekten . In de praktijk begeleid zij mensen met deze aandoeningen. De praktijk is aangesloten bij de regionale zorggroep Midden-Holland. In dit samenwerkingsverband van huisartsen vindt verdere ontwikkeling en kwaliteitsbewaking van deze zorg plaats.
Diabetes Mellitus
- Diabetes is een ziekte die veel voorkomt. Door de ziekte goed te behandelen kunnen veel complicaties voorkomen worden. Bij de behandeling wordt aandacht besteed aan wat de ziekte precies inhoudt, het suikergehalte, de bloeddruk, het cholesterolgehalte, het gewicht, de ogen, medicijnen , leefstijl .enz.
- De behandeling wordt uitgevoerd door de praktijkverpleegkundige, de dietiste en de huisarts.
- De praktijkverpleegkundige zal de meeste controles doen en u eenmaal per drie maanden op haar spreekuur uitnodigen.
- Informatie over Diabetes kunt u vinden op www.dvn.nl en www.thuisarts.nl
COPD
- COPD is een veelvoorkomende aandoening die in de volksmond ook wel chronische bronchitis, uitgerekte longen of CARA genoemd wordt. Voor de behandeling worden diverse medicijnen gebruikt.
- Stoppen met roken is het belangrijkste in de behandeling.
- Om de behandeling zo goed mogelijk te laten zijn is er een spreekuur voor COPD patienten bij de praktijkverpleegkundige. Zij kijkt dan samen met u naar uw medicatie, het goed inhaleren van de medicatie wordt nog eens geoefend en zij zal uw longfunctie af en toe meten. Indien u dat wilt kan zij u begeleiden bij het stoppen met roken.
Hart-en Vaatziekten
- Hart-en Vaatziekten komen veel voor , denk aan beroerte en hartinfarct
- De eerste jaren na het begin van deze ziekten vind de controle meestal in het ziekenhuis plaats
- Stabiele patienten worden daarna gecontroleerd door de praktijkondersteuner en de huisarts
- Bloedruk, cholesterol, nierfunctie en medicatie gebruiik worden gecontroleerd. Jaarlijks wordt bloed geprikt
- Zo nodig wordt een hartfilmpje gemaakt
- Leefstijl zoals roken en overgewicht spelen bij deze aandoneingen vaak een grote rol. De praktijkondersteuner wil samen met u kijken of beïnvloeding van deze factoren in uw situatie mogelijk is.
Ouderenzorg
- In Ouderkerk is 8 % van de bevolking ouder dan 75 jaar.
- Met het klimmen van de jaren nemen vaak ook de problemen met de gezondheid toe, soms ontstaat een echt kwetsbare gezondheid
- Mensen willen meestal zo lang mogleijk zo gezond mogleijk zelfstandig wonen. Bij de kwetsbare ouderen is daar vaak veel extra zorg voor nodig.
- Thuiszorg, praktijkondersteuner en huisarts leveren deze zorg. In een wekelijks overleg worden de problemen die gesignaleerd worden met elkaar besproken. Eénmaal per kwartaal is hierbij ook een specialist ouderengeneeskunde betrokken. De praktijkondersteuner coördineert deze zorg.
- Geheugenproblemen komen veel voor bij ouderen. Vaak is er de vraag of het beginnende dementie is . De praktijkondersteuner kan dit testen. Bij zorgen rondom het geheugen kunt u via de assistente een geheugentest bij de praktijkondersteuner aanvragen.